8 Eylül 2015 Salı

5BTK Blog Tur ✖ İyilik ve Kötülük Okulu - Soman Chainani (The School For Good And Evil, #1)


Kitap Adı: İyilik ve Kötülük Okulu
Orijinal Adı: The School For Good And Evil
Yazarı: Soman Chainani
Seri: The School For Good And Evil, #1
Çevirmeni: Serkan Göktaş
Yayınevi: Doğan Egmont
Sayfa Sayısı: 512
Yayın Yılı: 2015
Türü: Genç Yetişkin, Romantik, Fantezi, Çocuk
Goodreads Puanı: 3.97 ( 22,301 Oylama)
Fiyatı: 25 TL
Benim Puanım: 4/5
"Ancak olduğunuzu zannettiğiniz kişiyi yok ettiğiniz zaman gerçekten olduğunuz kişiyi hayata geçirebilirsiniz!"

Masal kahramanları yetiştiren İyilik ve Kötülük Okulu'nda, iki iyi arkadaşı masalsı bir macera bekliyor. Pembe kıyafetlere ve cam ayakkabılara bayılan Sophie, okuldan dört dörtlük bir masal prensesi olarak mezun olacagına emin. Insanlardan kaçıp yalnız kalmayı tercih eden Agatha ise kömür karası saçları ve tuhaf zevkleriyle, Kötülük Okulu ögrencilerine benziyor. Ama isler, düsündüklerinden farklı gelisiyor… Iyi ve Kötünün gerçek benliklerini kesfedecekleri bir okul yılı baslıyor!

New York Times'ın en çok satanlar listesine giren Iyilik ve Kötülük Okulu sizi bas döndürücü bir dünyaya davet ediyor. Prenseslik Adabı, Kötülük Tarihi ve Masallarda Hayatta Kalma gibi dersler, iki kafalı sert ögretmenler, çalıskan cadılar ve popüler prenseslerle dolu bu okul size pek de yabancı gelmeyecek.





Herkese merhaba!

Yaz tatilinin şu son günlerinde okunacak yepyeni ve farklı bir kitap olan İyilik ve Kötülük Okulu'ndan bahsedeceğim bu yorumumda. Çocuk kitaplarına her daim ilgili bir insanımdır ve Fanboyun Günlüğü'nden Alican'ın School for Good and Evil kitabının Doğan Egmont'tan çıkacağını söylediğinden beri gün sayıyordum. Kargonun geldiği gün başladım kitaba, 500 küsür sayfa olmasından dolayı iki günde bitirebildim ve çok sevdiğim kitaplardan biri oldu. Kitabın basımı son zamanlarda Dex'te gördüğümüz gibiydi, şu incecik sayfaları olan kitaplardandı ve ben kitabı ödünç vermeye korktum açıkçası. Kitabıma gelen zararlardan ötürü takıntılı değilim, ödünç kitap vermeyi de çok severim ama İyilik ve Kötülük Okulu'nu çok sevdiğimden içimden bir ses ona karşı daha özenli davranmamı söyledi. 

Laf kalabalıklarını geçip kitabın konusundan bahsetmek istiyorum. Masallarda anlatılan tüm karakterlerin gerçek olduğu ve iyilerin, yani prens prenses gibi masal karakterlerinin yetiştirildiği İyilik Okulu ve cadı, canavar ya da ona benzer kötü karakterlerin yetiştirildiği Kötülük Okulu'nun bulunduğu bir dünyaya çekip götürüyor bu kitap. Bu iki okulla alakalı her şey o kadar gizem dolu ve şaşırtıcı ki sonraki sayfada neler olabileceğini az çok kestirmenize rağmen sonunu tahmin etmeniz imkansız gibi görünüyor. Mimari açıdan olsun, okulda verilen dersler olsun, geçmişi ya da içindeki öğretmenleri olsun oldukça garip iki okuldan bahsediyorum. İnsan merak ediyor değil mi?

Bir şeyden bahsetmeyi unuttum. 

Bu okula gidecek öğrencilerin nasıl belirlendiğini tahmin etmek ister misiniz?

Her dört yılda bir okul müdürünün çocuk kaçırdığını söylesem?

Dört yılda bir, okul müdürünün uğrayacağı zamanlarda kasaba halkı öyle tuhaf ve komik şeyler yapıyorlar ki insanların endişeleri ve çocuklarını korumak için yaptığı cahilce şeyler hoşuma gitmedi değil. Kötü çocukların üstleri başları temizleniyor ve rüşvetle kiliseye yollanıyorlar, iyi çocukların saçları kesilip üstü başı çamurla bulanıyor... Bunun gibi ilginç çarelere başvuruyorlar ama İyilik ve Kötülük Okulu gibi bir okulun müdürü o kadar da ahmak olmasa gerek?

Sophie ve Agatha iki arkadaş ama bu ikisi için arkadaşlık kelimesi kullanıldığında kelime için yeni bir tanım yapmak gerekebilir. Sophie dış görünüşüne aşırı derecede önem veren, kendisini bir prenses olduğuna inandıran ve sürekli ama sürekli kendisiyle ilgilenen tuhaf bir tip. Buna rağmen okul müdürünün İyilik Okulu'na götürmek için kasabadan kaçıracağı ikinci çocuk olarak görülüyor. Agatha ise asosyal, çirkin, tuhaf, mezarlıkta yaşayan ve insanları korkutup kaçıran cinsten bir kız ve Kötülük Okulu'na gideceğinden annesi bile emin. Bu ikisinin arkadaşlığını anlatmak içinse kullanılacak kelime... Bunun için zaten 510 sayfa yazıldı diyorum ve geçiyorum, çünkü o kadar karmaşık bir arkadaşlık ilişkileri var.

Bana kalırsa olay örgüsü güzel ve ilginç bir kitaptı, tempo sürekli yüksekti diyemem ama eğlendiren cinstendi. Diyaloglar ve karakterler insanı epey eğlendiriyor açıkçası ve bu kitap Ecmel'in de dediği gibi ortaokul seviyesinde bir kitap, hani şu Percy Jackson'lar gibi ve her ne kadar kalın bir kitap olsa da yer yer bunu hissettiriyordu. Yine de hep aynı tarzda kitap okumaktan sıkıldığımdan keyifli oldu benim için, arada bir farklı tarzdaki kitapları okumam gerektiğini hatırlattı. 

Tekrar okuyacağım kitaplara eklendi ve tekrar okuyacağım kitaplarsa yığınla birikti. Buna rağmen İyilik ve Kötülük Okulu'nun devamı çıkmazsa çok ama çok üzülürüm, harika bir yerde bitmişti ve devam kitaplarında neler olabileceği konusunda tek bir fikir bile aklıma gelmiyor. İngilizcem de kötü olduğundan...

Umarım devamı çıkar.

Bu kitabı herkese önerebilirim ama beklentilerinizi çok yüksek tutmayın, eğlenceli ve ilginç bir konusu olan bir çocuk kitabı. Biraz mola vermek ya da manga tadında bir roman okumak isterseniz kesinlikle önereceğim türden bir çocuk kitabı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder