12 Temmuz 2014 Cumartesi

Kitap Yorumu ✖ Uyumsuz - Veronica Roth (DIVERGENT, #1)

g
Yazarı: Veronica Roth
Çeviren: Uğur Mehter 

Sayfa Sayısı: 516
Yayın Yılı: 2014

Yayın Evi: Artemis
Liste Fiyatı: 24 TL



Beatrice Prior'ın Chicago'sunda toplum, her biri belli bir erdemi yaşatmaya adanmış beş topluluğa bölünmüş durumda. Dürüstlük, Fedakarlık, Cesurluk, Dostluk ve Bilgelik. 

Her yıl, belli bir günde bütün on altı yaşındakiler, hayatlarının geri kalanında birlikte yaşayacakları grubu seçmek zorunda. 

Beatrice, hem ailesiyle kalmak, hem de kendi benliğini bulmak istiyor ama ikisini birden seçemez. 

Bu nedenle kendisi dahil, herkesi şaşırtan bir seçim yapıyor.

Genç yazar Veronica Roth heyecanlı seçimler, kalp kıran ihanetler, kan donduran sonuçlar ve beklenmedik aşklarla dolu karanlık bir geleceği anlatan gerilim serisinin ilk kitabıyla edebiyat sahnesine çıkıyor!
Beyaz perdeye taşınan, Açlık Oyunları’na benzerliği konusunda ön yargılı yaklaştığım ve Divergent serisinin ilk kitabı olan Uyumsuz’a sonunda elim gitti. Kitaplar konusunda çabucak ön yargıya kapılabiliyorum ve genellikle bu ön yargılar kitabı okumam konusunda beni çok etkiliyor fakat Uyumsuz sandığım gibi beni büyük bir hayal kırıklığına uğratmadı. Veronica Roth’un güçlü karakterlerini ve yarattığı dünyayı çok sevdiğimi bile söyleyebilirim.

Öncelikle konusundan bahsedeyim. Savaşların ve anlaşmazlıkların çıkmasının nedeni konusunda fikir ayrılıkları yaşayan insanlar beş gruba bölünmüştü. İnsanların yeterince fedakar olmadığından dolayı anlaşmazlıkların çıktığına inanan insanlar Fedakarlık; daha cesur ve atak olsalardı savaşların çıkmayacağını düşünen insanlar Cesurluk; bilimsel gelişmelere kayıtsız kalıp merakımızı uyandıracak hiçbir çalışma yapılmadığından dolayı insanların anlaşamadığına inanan insanlar Bilgelik; herkese karşı dostça davranarak huzur ortamını sağlamaya çalışanlar Dostluk; yalan söylemenin ve insanları kandırmanın en büyük anlaşmazlık nedeni olduğunu ileri sürenler ise Dürüstlük grubuna dahildi. Bunlardan hiçbirine uyum sağlayamayan, suç işleyen insanların gönderildiği yer genellikle açlık ve sefaletin hüküm sürdüğü Topluluksuz grubuydu.

Bireyler on altı yaşına geldiğinde bir simülasyona tabii tutulup kendilerine uygun olan toplulukları seçiyordu. Fedakarlık’ta bulunan Beatrice Prior ve ağabeyi Caleb Prior seçim yaşlarına gelmişti. Ana karakter olan Beatrica, simülasyon sonucu doğrultusunda kendisine uygun olan grubu seçecekken beklediği sonucu alamamıştı. Sadece tek bir gruba uygun olması gerekiyordu fakat o üç tane gruba birden uygun olduğunu öğrenmişti. Onun gibi insanlara Uyumsuz deniliyordu ve anlaşılan bu, otoriterin hoş gördüğü bir şey değildi.

Farklı bir guruba dahil olmak isteyen insanlar ailelerini ve geçmişlerini gerilerinde bırakıp kendilerini yeni topluluklarına adıyordu, kandan önce topluluk geliryordu. Fedakarlık’ın düşünceleri ve yaşama sistemlerinden sıkılan Beatrica seçim gününde Cesurluk’u seçti, ağabeyi ise Bilgelik’i.

Cesurluk çömezlerinden biri olan Betharica’nın artık yeni bir adı vardı: Tris. Eğitimleriyle ilgilenen birçok Cesur’dan biri olan Dört’ün çekimine kapılan Tris yeni arkadaş ve düşmanlar edindi.
Kitabın bundan sonrasında Tris’in eğitiminden bol bol bahsederken sisteme karşı bir ayaklanmanın kırıntılarını hissedemiyoruz fakat Uyumsuz’lar hakkında öğrenilen her bilgide tehlikenin kokusunu alabiliyoruz. Bilgelik’in Fedakar’lara karşı güttüğü tahammülsüzlük ve korku üzerine Cesurluk’tan aldığı yardımla büyük bir olay patlak veriyor. Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayabilir.


Yazarın anlatım konusunda hiçbir sıkıntı yaşamaması, yarattığı dünyayı gerçek bir şehirden bahsedermiş gibi gözlerimizin önünde canlandırabilme yetisi kitabı okunabilir kılıyor. Tris’i zayıf bir karakter değil de güçlü bir kız yapması ise hoş bir şey fakat gerçekçilikten uzaklaşmayıp onun da zayıf yönlerini göstermesi bence ayrı bir güzellik. Fedakarlık’tan Cesurluk’a geçen bir kızın kapıldığı değişik duygular, ortama yabancılığı çok güzel anlatılmış. Aynı zamanda Tris’i sanki Cesurluk için doğmuş gibi başarılı, Cesurları da eğlenceli göstermiş. Karakterlerini, özellikle Dört’ü çok sevdim ve cümlelerini beğendiğimi söylemeliyim, eğer distopya ve macera kitaplarını seviyorsanız kesinlikle okumalısınız derim. 

                                                                        
                                                                    PUANIM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder