13 Haziran 2015 Cumartesi

Okuma Etkinliği ✖ Deha - Marie Lu (Legend, #2)


Kitap Adı: Deha
Orijinal Adı: Prodigy
Yazarı: Marie Lu
Seri: Legend, #2
Çevirmeni: Sefa Emre İlikli
Yayınevi: Pegasus Yayınları
Sayfa Sayısı: 358
Yayın Yılı: 2014
Türü: Distopya, Romantik, Bilimkurgu
Goodreads Puanı: 4.30 ( 100, 911 Oylama)
Fiyatı: 30 TL

  Ustaca Tasarlanmış Bir Dünya, Siyasi Oyunlar Ve Bir Entrika Ağı… Efsane'nin Nefes Kesici Devam Kitabı

  June ile Day'in yaralı bir halde Cumhuriyet'ten firar etmelerinin üzerinden yedi gün geçmiştir. Bu sırada en akla gelmeyecek şey gerçekleşir: Seçmen Primo ölür ve yerini oğlu Anden alır.  

  Cumhuriyet kaçınılmaz bir şekilde kaosa sürüklenirken ikili, Day'in erkek kardeşini kurtarmak ve onları Koloniler'e götürmek için yardım etmeye gönüllü bir grup Vatansever isyancıyla güçlerini birleştirir. Ancak Vatanseverlerin bir talebi vardır: June ve Day yeni Seçmen'e suikast düzenlemelidir.

  Bu eylem, uluslarına değişimi getirmek ve çok uzun süredir susturulan bir halka sesini geri kazandırmak için ellerindeki tek şanstır. Ancak June bu yeni Seçmen'in, babasına hiç benzemediğini fark ederek kararsızlığa düşer. Ya Anden yeni bir başlangıcın anahtarıysa ve Vatanseverler yanılıyorsa? Ya devrim yolu kayıp vermekten, intikam almaktan ve kan dökmekten geçmiyorsa?



  Herkese merhaba! Bugün çok güzel bir gün, her ne kadar harika olmasa da karnemi aldım ve sonunda resmi olarak tatile girdim. Artık ders çalışmaya başlayabilirim.


  Tamam tamam, yok öyle bir şey. Elimde okunacak sürüyle kitap varken öyle bir işe kalkışılmaz.

  Romantik Optik, Mavi Kalem, İki Kızın Kitaplığı, Kitapların Senfonisi ve Afrodit'in Güncesi ile yaptığımız okuma etkinliği süresinde Efsane üçlemesini inceliyoruz. Yurtdışında büyük ilgi gören, kısa süre önce de son kitabı dilimize çevirilen bu üçlemenin film hakları satın alınalı bayağı oldu. Henüz film haklarının satın alınması dışında hiçbir gelişmeye rastlamasam da bu beni açıkçası çok heyecanlandırıyor. Kitabı okurken bile heyecan doruktaysa filmdeki efektler ve müthiş olacağına inandığım sahnelerle ortalığı kasıp kavuracak bir yapıt bu.

  Deha'dan spoiler vermeyeceğim, gönül rahatlığıyla bu yazıyı okuyabilirsiniz. Yalnızca Efsane'yi okumayanlar için bol spoiler dolu bir yazı olacak.

  Efsane'de olaylar hızlıca gelişti, yazar Day'in annesini ve abisini öldürmekten hiç çekinmedi ve oldukça heyecanlı bir sahnenin ardından kitap bitti. Deha'da ise olaylar kaldığı yerde, hız kesmeden devam ediyor ve ilk kitapta Cumhuriyet'in açıklarını görüp onun içinde yaşarken ikinci kitapta daha çok Vatanseverler'i görüyoruz. Ve her ne kadar Vatanseverler ilk başta mükemmel bir düzen için uğraşıp amaçlarının iyi olduğunu okuyucuya kabul ettirse de zamanlar onun da kusursuz olmadığını görüyoruz. Özellikle kitabın başında Seçmen Primo'nun ölmesi ve yerine oğlunun geçmesiyle (hayır, bu spoiler değil kitabın arkasında yazıyor) Cumhuriyet'te bir takım değişiklikler meydana geliyor ve okuru "Acaba Cumhuriyet daha iyi bir düzene Anden sayesinde kavuşabilir mi?" sorusunu sormaya itiyor.

  Onun dışında June'nun Day'in yaşadığı sefalet dolu hayata ayak uyduramayışı, yemek seçmek gibi potlar kırışı onun o kadar da mükemmel bir insan olmadığını gösterdi ki bu kadar mükemmel olmasını kıskandığımdan benim için harikaydı. Her ne kadar June'a imrensem de bazen düşüncesizce davranışı ve Day'in kalbini kırışı ondan birazcık soğumama sebep oldu ama yazarın yerinde olsaydım yapacağım şey de tam olarak bu olurdu. Gerçek dünyadan kopmuş, mükemmellikte sınıf tanımayan karakterlere okurların alışması biraz daha zor oluyor. Bunun dışında June hakkında söyleyebileceğim, okurken etrafındaki ayrıntılara ne kadar takıldığını ve algılarının ne kadar gelişmiş olduğunu yazar becerikli bir şekilde gösterip onun zekasına hayran kalmamızı sağlamış. Fakat Day'in de June gibi denemeden 1500 tam puan aldığını hatırlayıp neden onun zekasının da bu kadar çok hissettirilmediğini merak ediyorum. Tamam, Day de pratik ve yaratıcı fikirleri olan, atik bir karakter ama June'nun yanında biraz sönük kalıyor. Cumhuriyet'in en azılı suçlusu Day'den bahsediyoruz, bence en az June kadar ona da bu özellikler bahşedilmeliydi.

  Kitabı henüz bitirmiş biri olarak bu kitabı hemen okumanızı tavsiye ediyorum çünkü ilk kitapta olaylar sadece Cumhuriyet içerisinde gelişirken Deha'da hem Cumhuriyet'i, hem Vatanseverler'i, hem de Kolonileri görüyoruz. Üç farklı topluluğun işleyiş biçimini görerek aslında Dünya'nın aydınlatılmak için fazla karanlık olduğunu fark ediyor, bir sayfada birine güvenirken sayfayı çevirdiğimiz anda o kişiye düşman kesiliyoruz. Ya da tam tersi söz konusu olabiliyor. 

  Olaylar bir açıdan iyi bir açıdan de kötü ilerlerken ben son kitaba bu yazıyı yayınlar yayınlamaz başlamayı planlıyorum. İçimden bir his bu üçlemenin de Uyumsuz gibi sevdiğimiz bir karaktere veda ederek biteceğini söylüyor ama öyle olsaydı şimdiye kadar duyardık değil mi? 

  Yine de kuşkularım var. 

  Bugünlük benden bu kadar, bundan sonra bir vlogla karşınıza çıkabilirim. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder